کاربردهای افترافکت | آشنایی با نرم افزار افترافکت و کاربردهای آن
معرفی ادوبی افترافکت
افتر افکت یکی از نرمافزارهای گرافیکی پرکاربرد از شرکت ادوبی است که کاربردهای متنوع آن باعث شده که سر زبانها بیفتد. کاربردهای افترافکت بسیار زیاد و آثار حاصل از این نرمافزار همه جا قابل مشاهده است. تیتراژ ابتدایی فیلمها و سریالها، رابط کاربری بازیها، رابط کاربری اپلیکیشنها و آگهیهای تبلیغاتی از رایجترین کاربردهای افترافکت محسوب میشود که همه ما بارها و بارها با آن رو به رو شدهایم. افتر افکت یک نرم افزار تخصصی، توانمند و البته قدرتمند است که به همین علت در سال ۲۰۱۹ موفق به کسب اسکار علمی و فنی شده است.
کاربردهای افترافکت
شرکت آدوبی ۵۰ نسخه مختلف از نرم افزار افترافکت را منتشر کرده و آن را به نرمافزار پیشگام این عرصه تبدیل کرده است. در هر نسخه قابلیت و امکانات جدیدی در اختیار کاربر قرار گرفته است و همه نسخههای آن فوقالعادهای هستند. کاربران افترافکت در درجه اول ویراستاران ویدئو هستند. پس از آن طراحان گرافیک، تولید کنندگان ویدیو، رسانههای اجتماعی، طراحان رسانههای دیجیتال، موشن گرافیستها و انیماتورها از آن استفاده میکنند. کاربردهای افترافکت به طور کلی در سه حوزه دستهبندی میشود که هر یک را توضیح خواهیم داد:
- جلوه های ویژه
- موشن گرافیک
- کامپوزیت یا ترکیب بندی
جلوههای ویژه
در گذشته از جلوههای ویژه در صنعت فیلمسازی برای مواردی استفاده میشد که عوامل عادی فیلم از اجرای کاری بر نمیآمدند؛ بنابراین برای خلق صحنه مورد نظر گروه دیگری وارد عمل میشدند. آنچه که از جلوههای ویژه در ذهن اکثر ما وجود دارد، صحنههای انفجار، ارتفاع و تصادف در فیلمها است. اما در صنعت امروز فیلمسازی، جلوههای ویژه ابعاد مختلفی به خود گرفته و میتوان آن را به صورت خلق آنچه که در ذهن وجود دارد و در دنیای واقعی ممکن نیست تعریف کرد. خلق موجودات فرازمینی، خلق رباتهای غول پیکر، ایجاد انفجارهای عظیم، پدید آوردن یک دنیای خیالی و غیر واقعی همه از کاربردهای افترافکت است که به کمک فیلمسازان آمده است.
با تعریف جدیدی که از جلوههای ویژه بیان شد، حتما متوجه شدهاید که بارها و بارها شاهد نتیجه حاصل از افترافکت بودهاید. با افترافکت میتوانید جلوهای ویژه بصری خارقالعاده خلق کنید به گونهای که مخاطب متوجه نشود تصاویری که شاهد آن است، وجود خارجی ندارد. در واقع با افترافکت میتوانید دنیای ذهنی و رویایی خودتان را به تصویر بکشید و این برنامه آنقدر قدرتمند است که بیننده متوجه مصنوعی بودن تصاویر نشود.
موشن گرافیک
حتما موشن گرافیک به گوش همه شما خورده است و یا آن را در قالبهای مختلف دیدهاید. موشن گرافیک طرحهای گرافیکی متحرک است که با ترکیب رنگ و صدا و کلمه به دنبال انتقال مفهومی به مخاطب است. تیزرهای تبلیغاتی، انیمیشنها، تیزرهای تلوزیونی،اینفوگرافیها، تیتراژ فیلمها و … همگی نمونههایی از موشن گرافیک هستند. موشن گرافیستها برای جان دادن به طرحهای گرافیکی خود از نرمافزارهای گرافیکی مختلفی استفاده میکنند که مهمترین آنها افترافکت است. کاربردهای افترافکت در این حوزه به قدری است که میتوان صفر تا صد موشن گرافیک را در افتر افکت انجام داد.
طراحان موشن گرافیک از نرم افزارهای تخصصی برای اجرای کار خود استفاده میکنند. به عنوان مثال از فتوشاپ برای ویرایش عکس، از پریمیر برای تدوین فیلم و از سینما ۴دی برای مدلهای سه بعدی استفاده میکنند. افتر افکت با همه این برنامهها سازگار است و اثر حاصل از هر یک را میتوان به افترافکت منتقل کرد.
کامپوزیشن یا ترکیب بندی
کامپوزیشن یا ترکیب بندی تخصصی در حوزه نمایش و از کاربردهای افترافکت است که در مراحل آخر یک پروژه انجام میشود. در ترکیب بندی لایههای مختلف از یک اثر مانند یک فیلم یا جلوههای ویژه را در کنار هم قرار میدهند. سپس با اعمال اصلاحات نوری و رنگی بر آن، به ترکیبی قابل قبول میرسند. ادغام لایهها و اعمال افکت بر روی آن تا رسیدن به نتیجه دلخواه در افترافکت انجام میشود. اصولا خود نرم افزار افترافکت لایه محور است و به همین دلیل بهترین گزینه برای انجام چنین کارهایی است.
دیگر کاربردهای افترافکت
تا کنون به نگاهی کلی به نرم افزار افترافکت داشتیم. اما اگر بخواهیم کاربرهای افترافکت را جزئیتر مرور کنیم، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اعمال افکت برای انواع متون
- مدیریت نویزها در تصویر
- ارائه بهترین کیفیت تصویر
- افکتهای ویژه شبیهسازی
- افکتهای سه بعدی و چند کاناله
- هماهنگی با صداهای ۳۲ بیتی
- افکتهای متنوع و مختلف برای تدوین
- قابلیت Timeline editing برای ویرایش
- ساخت جلوههای متحرک بصری
- خلق اشیا سه بعدی
- سایه دادن دو بعدی و سه بعدی به اشکال
- اعمال transition برای افکتهای متحرک سازی تصویر
- پردازش موازی برای افزایش سرعت عملکرد نرم افزار
- طراحی استیکر
- طراحی انواع انیمیشن
افزونه یا پلاگین افتر افکت
افترافکت یک برنامه بینظیر است که بسیاری از انتظارات کاربران را برآورده کرده است. علاوه بر قابلیتها و کاربردهای افترافکت، شرکتهای مختلف افزونه یا پلاگینهای متنوع و متعددی برای این برنامه ساختهاند. با اضافه کردن این افزونهها باعث افزایش کاربرد و بهبود عملکرد آن میشود. افترافکت به قدری قدرتمند، باکیفیت و همچنین سازگار است که کاربران ترجیح میدهند با استفاده از پلاگینها نیاز خود را برطرف کنند تا اینکه از نرم افزار دیگری در کنار افترافکت استفاده کنند.
Element 3D, Trapcode Particular, Plexus, Optical Flares از محبوبترین و پرکاربردترین افزونههای افترافکت است. شاید بتوان گفت که مهمترین افزونه این نرم افزار Element 3d است که به کاربران این اجازه را میدهد که مدلهای سهبعدی را به افترافکت وارد کرده و آنها را نورپردازی و جنسیتدهی کنند.
افتر افکت برای چه کاری مناسب نیست؟
همان طور که اشاره شد افترافکت از نرم افزارهای پرکاربرد در زمینههای گرافیکی است و قابلیتهای بسیاری برای انجام کارها دارد. با این حال این برنامه برای کاربردهای خاصی در نظر گرفته شده است و شاید نتوان برخی کارها را با انجام داد. البته افزونهها تا حد زیادی توانستهاند از افترافکت یک برنامه کامل بسازند اما با این حال شاید برای برخی کارها بهتر باشد از ترمافزارهای تخصصی استفاده کرد.
مدلسازی و انیمیشن سهبعدی
در واقع افترافکت برای فضای سه بعدی ساخته نشده است هر چند که در نسخههای اخیر آن را تا ۲٫۵ بعد رساندهاند. افزون بر این با افزونه Element 3d میتوانید مدلهای سهبعدی را نیز به افترافکت وارد کنید اما برای متحرکسازی آنها محدودیتهای قابل توجهی وجود دارد و همچنین نمیتوان مدلهای پیچیده سه بعدی را از ابتدا در افترافکت ساخت. برای کار در فضای سهبعدی توصیه میشود با یکی از نرمافزارهای سهبعدی مانند cinema 4d یا ۳dmax کار کنید. سینما فوردی کاملا با افترافکت سازگار است و میتوان نتیجه کار آن را به محیط افتر افکت وارد کرد.
تدوین
تدوین را نمیتوان از کاربردهای افترافکت دانست زیرا ابزار مناسبی برای تدوین صدا و فیلم به کاربر ارائه نمیدهد. البته در صورت اجبار میتوانید تدوین صدا و فیلم را در این محیط انجام داد اما انتظار نداشته باشید کار به سرعت پیش برود. توصیه میشود برای تدوین فیلم از نرم افزار ادوبی پریمیر استفاده کنید که با افترافکت نیز سازگاری کامل دارد و نتیجه کار نیز بسیار عالی خواهد شد.
سخن پایانی
آخرین نسخه ادوبی افتر افکت در سال ۲۰۱۹ ارائه شده است که ابزارهای بسیار خوبی نیز به آن اضافه شده است. فضای این نرم افزار مشابه نرم افزار های دیگر ادوبی است و کار کردن با آن برای افرادی که با نرم افزار فتوشاپ یا پریمیر کار کرده باشند، بسیار ساده و جذاب است.